Werkt een koolhydraatarm dieet echt?
Ik krijg vaak de vraag of een koolhydraatarm dieet echt zo goed werkt. Op deze vraag kan ik volmondig JA antwoorden.
Ik zal in duidelijke taal uitleggen hoe het werkt en hoe je kunt afvallen door te letten op de koolhydraten.
Het menselijk lichaam heeft energie nodig. Dit haalt het lichaam uit vetten, eiwitten en koolhydraten. Omdat koolhydraten het makkelijkst te verwerken is word dit als eerste gebruikt voor energie.
De koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose. Insuline zorgt ervoor dat de glucose word getransporteerd naar de cellen om deze te voorzien van energie. Insuline word aangemaakt door de alvleesklier.
Cellen kunnen maar een beperkte hoeveelheid glucose opslaan, als ze “vol” zijn moet de rest van de glucose ergens anders opgeslagen worden. Vetcellen kunnen onbeperkt glucose opslaan, de overtollige glucose word dan ook daar opgeslagen. Heb je dus teveel aan glucose, dan word dit opgeslagen in de vetcellen en dan kom je aan.
Goede en slechte koolhydraten
Er zijn 2 soorten koolhydraten “goede” langzame koolhydraten en “slechte” snelle koolhydraten. De snelle koolhydraten worden makkelijk en snel door het lichaam opgenomen en omgezet, hierdoor krijgt je lichaam in een keer heel veel glucose in het bloed, teveel glucose in je bloed kan gevaarlijk zijn. Daarom moet je lichaam dus in een keer heel veel insuline aanmaken om deze glucose te transporteren.
Dit betekent dat je een insulinepiek krijgt in je bloed die heel snel al het glucose naar de cellen brengt. Het overschot aan glucose gaat naar de vetcellen.
In principe is het niet erg als je energie opslaat in de vetcellen. Dit kan het lichaam gebruiken als reserve, maar dan moet het wel de mogelijkheid krijgen om het weer te verbranden.
In ons moderne voedingspatroon zitten veel snelle koolhydraten. Hierdoor heb je vaak een hoog insulinegehalte in je bloed, de insulinepieken, en die zorgen ervoor dat je lichaamscellen constant “vol” zitten met glucose/energie die verkregen is uit de snelle koolhydraten. Omdat je cellen bijna altijd voldoende energie/brandstof hebben is het verbranden van overtollig lichaamsvet bijna onmogelijk.
Als je naast deze koolhydraten ook nog eens vetten binnenkrijgt, dan zullen deze vetten ook opgeslagen worden in de vetcellen, omdat ze niet nodig zijn om brandstof te leveren, je lichaam heeft al genoeg aan de snelle koolhydraten die je binnenkrijgt.
Deze snelle koolhydraten vind je vooral in granen(brood, pasta), aardappelen, en suiker.
Afvallen met een koolhydraatarm dieet
Als je wil afvallen met een koolhydraatarm dieet moet je ervoor zorgen dat je deze “slechte” koolhydraten verwijderd uit je eetpatroon. Door simpelweg alleen nog maar “goede” koolhydraten te nuttigen zorg je ervoor dat je lichaam makkelijker overtollig lichaamsvet kan verbranden en zul je dus afvallen.
Het lichaam heeft meer moeite met het verwerken van deze langzame, complexe koolhydraten, daardoor worden de “goede” koolhydraten langzaam door je lichaam opgenomen. Dit zorgt ervoor dat het glucose gehalte in je bloed stabiel blijft en je dus geen insulinepieken meer zult hebben, wat als gevolg heeft dat je lichaam makkelijker overtollig lichaamsvet kan verbranden.
Om overtollig lichaamsvet te verliezen zul je dus je eetpatroon moeten aanpassen en alleen nog maar producten moeten gaan eten die weinig en/of alleen maar goede koolhydraten bevatten. Hierdoor kan je lichaam vet gaan verbranden en zul je een slank lichaam krijgen.
Afvallen zonder honger
Een ander positief effect tijdens een koolhydraatarm dieet is dat als je alleen maar langzame koolhydraten eet je lichaam over een langere periode van energie word voorzien.
Als je snelle koolhydraten eet krijg je die insulinepiek, je cellen worden voozien van energie, zijn ze “vol”, dan daalt je insulinegehalte. Als je insulinegehalte onder een bepaald niveau komt denk je lichaam dat er niet genoeg glucose in je bloed zit en dat resulteert in een naar hongergevoel.
Je kent dat gevoel wel. Dit gevoel zorgt ervoor dat jij wat wil gaan eten. Je loopt naar de kast en pakt iets makkelijks, koek, snoep of een zak chips. Je insulinegehalte stijgt weer, je krijgt weer een insulinepiek. We hebben net geleerd dat we die insulinepiek juist niet willen.
Eet je alleen de goede koolhydraten, die langzaam worden opgenomen, dan worden de cellen constant van energie voorzien, energie uit de koolhydraten en uit je lichaamsvet. Je insulinegehalte blijft stabiel en je krijgt dus minder snel weer honger. een koolhydraatarm dieet is hierdoor een erg prettige manier om af te vallen
Je hebt kunnen lezen dat de “slechte” snelle koolhydraten vooral in granen, aardappelen en suiker zitten. Voeding/gerechten die deze producten bevat kun je dus beter vermijden tijdens een koolhydraatarm dieet.
Maar wat kun je dan nog wel eten vraag je je nu af? Want je eet altijd aardappelen of pasta tijdens het avondeten of brood als ontbijt? Niet getreurd….
In het Back to Basic Afslankplan vind je lekkere, simpele en gezonde koolhydraatarme recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes, samengesteld aan de hand van de “boodschappenlijst”. Als vanaf nu alleen nog deze heerlijke recepten eet zul je gegarandeerd tot wel 2kg per week afvallen.
Zet vandaag al de eerste stap naar een gezond en slank lichaam door het Back to Basic Afslankplan direct te bestellen.