web analytics

5 tips voor gezonde feestdagen.

De vraag die ik de laatste tijd vaak krijg van mensen die het koolhydraatarm dieet (back to basic afslankplan) volgen: “Hoe kom ik de feestdagen door op een gezonde manier en hoe houd ik mn koolhydraatarm dieet vol ondanks alle lekkere verleidingen”.
Vaak krijg ik ook te horen: “Het is vaak veel minder gezellig als ik op feestjes mij aan mijn dieet houd en ook geen alcohol drink”.

Om iedereen die met ook met deze vragen zit te helpen heb ik de 5 tips voor gezonde feestdagen op een rijtje gezet die ik altijd als antwoord geef als ik deze vragen krijg.
5 tips zodat jij gezond, slank en gezellig de feestdagen kunt vieren en toch je koolhydraatarm dieet kunt volhouden. Hier komen ze…

Tip 1. Verzorg zelf het eten.

Het is natuurlijk niet verplicht om zelf het feestmaal te verzorgen, Maar als je de mogelijkheid hebt, doe het dan. Het maakt het een stuk makkelijker om op die manier rekening te houden met je koolhydraatarm dieet en te zorgen voor gezonde feestdagen.
Als je zelf het eten verzorgt ben jij degene die bepaalt wat welke ingedienten er gebruikt worden. Het is niet zo lastig om een suiker- en graanvrij feestmaal te bereiden. Of snacks zonder te veel suiker. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte taart van amandelmeel.

Zorg dat je het op tijd regelt. Begin nu al met mensen uit te nodigen voor een diner bij jou thuis, Voor je het weet word je zelf ergens uitgenodigd.
Staat er al een diner vast bij iemand anders, geeft niet, dan zijn stap 2 en 5 extra belangrijk.

Tip 2. Laat iedereen weten dat een koolhydraatarm dieet volgt.

Het is sowieso verstandig om de mensen in je directe omgeving te laten weten dat je een koolhydraatarm dieet volgt. Maar vooral als je bij iemand kerstdiner hebt is het handig om dat te laten weten wat je liever niet eet.

Ik weet zeker dat je vrienden en familie meelevend en betrokken genoeg zijn om er dan rekening mee te houden. Je hoeft je echt niet opgelaten te voelen om dit aan te geven.

Het zou natuurlijk kunnen dat men er om welke reden dan ook toch geen rekening mee wil/kan houden. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om je eigen eten mee te nemen. Maar ik denk dat als je duidelijk aangeeft dat het belangrijk is voor je,dat er altijd wel een oplossing gevonden kan worden.

Ik heb het vaker meegemaakt dat mensen in het begin niet snappen waarom je anders bent gaan eten. Maar als je uitlegt hoe het zit en het resultaat kenbaar maakt, zal dit onbegrip snel veranderen in begrip en vooral bewondering.

Je moet dus niet te snel opgeven, Vrienden en familie willen ongetwijfeld met je meedenken om tot een oplossing te komen, zodat jij een gezond kerstdiner kunt eten.

Tip 3. Creativiteit.

Nu zul je een maaltijd moeten gaan klaarmaken. Het fijnste is natuurlijk als iedereen het eten lekker vindt
Als je zorgt dat je een aantal diverse gerechten maakt is de kans groot dat er voor iedereen wel iets bij zit dat ze lekker vinden
Maak een paar lekkere en gezonde gerechten klaar en kleed ze mooi aan zodat het een echt feestmaal wordt.

Een beetje creativiteit doet wonderen. Een gerecht met veel kleuren, pitjes/zaden, en verse kruiden ziet er vaak meteen al uit als een echt feestdiner.

Ik zal je vertellen hoe ik meestal een feestmaaltijd maak:

  • Kies enkele recepten uit Het Back to Basic Afslankplan.
  • Bedenk hoe je de recepten een beetje kunt uitbreiden (bijvoorbeeld een extra bijgerecht, wat gezonde koolhydraten(groente/fruit) of een lekker stuk vlees.).
  • Ga de gerechten mooi aankleden, Bedenk van te voren goed hoe je dit gaat doen. Veel kleuren, pitjes/zaden, en verse kruiden maken een gerecht al gauw mooier .
  • Probeer de recepten eerst een keer uit voordat je het voor anderen gaat maken en zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan .

Tip 4. Alcohol kan best, maar met mate.

Ik hoor vaak dat mensen pas een gezellige avond hebben als ze wat alcohol kunnen nuttigen. Ik vind zelf dat dat wel meevalt, maar ik snap deze mensen best wel.
Ik heb wel een oplossing voor uitzonderingen zoals in dit geval kerst en oud en nieuw. Of natuurlijk andere feestjes:
Wissel de alcohol af met water. Drink na elk glas alcohol een glas water.
Of nog beter, 2 glazen water.
Je drinkt dus: 1 glas alcohol, 1 glas water, 1 glas alcohol, 1 glas water, etc.
Of nog beter: 1 glas alcohol, 2 glazen water, 1 glas alcohol, 2 glazen water, etc.

Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam genoeg vocht binnenkrijgt en de “schadelijke” stoffen snel en makkelijk kan afvoeren, zo blijft de schade beperkt.

TIP 5. Hoe ga je met verleidingen om.

Tijdens dit soort feestdagen zul je ongetwijfeld voor verleidingen komen te staan. Bijvoorbeeld een pepernoten bij Sinterklaas, of een dessert(met veel suiker) na het kerstdiner.

Op dit soort momenten moet je sterk zijn. Ik weet zeker dat als je niet toegeeft je naderhand een tevreden gevoel zult hebben en trots zult zijn. Geef je wel toe, dan zul je je later slap, zwak en gefrustreerd voelen.

Hoe kun je de verleidingen het makkelijkst weerstaan:

1. Herken de verleiding. Wees je ervan bewust als de drang opkomt om iets verkeerds te nuttigen. Als je je ervan bewust bent, dan volgt stap 2.
2. Let op je ademhaling. Ga het aantal seconden tellen dat het duurt om in en uit te andemen. Ga langzamer andemen, Zorg ervoor dat elke ademhaling (in en uit bij elkaar) ongeveer 15 seconden duurt. En dan stap 3.
3. Ontwijk de verleiding. Ga ergens zitten waar geen verleiding voor je neus staat of vraag of hetgene waar je naar verlangt ergens anders uit het zicht gezet kan worden..
Deze stap (stap 3) is erg belangrijk. Als je de verleiding niet kunt zien, is het makkelijk om er niet aan toe te geven.

Even een samenvatting..
Vertel je vrienden en familie, waar je de feestdagen mee door wilt brengen, dat je het kerst diner of ander feestmaal bij jou thuis wil doen. Laat ze ook weten dat je anders en gezonder aan het eten bent dan je voorheen altijd deed.

Zorg voor wat creatieviteit in de keuken, Je kunt de recepten uit het Back to Basic Afslankplan als basis gebruiken, uitbreiden en mooi aankleden . Drink na elk glas alcohol een glas waten en herken de verleidingen en om er niet aan toe te geven vetraag je je ademhaling en ontwijk je de verleiding.

Met deze 5 tips moet het zeker lukken een gezonde en lekkere feestmaal te hebben.

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2021

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views :